Reklama
 
Blog | Petr Balada

Zkoulujme si svého radního

Česká republika má bohaté historické zázemí a k němu navázané široké spektrum lidových tradic. Ale stejně jako prochází revizí naše minulost, mění se také vějíř těchto po léta přenášených zvyků. Některé se tak dlouho přenášejí, až nikdo vlastně neví, u koho skončily. Jiné musíme oželet v rámci pokroku. Proto si čas od času vypěstujeme veselici novou.Desetníkový hospodský mariáš nahradila třicetikorunová přetahovaná, masopustní průvody vystřídaly výprodejové tlačenice.

Mezi novodobé tradice se pomalu zařazuje také boj se sněhem. Buď je ho málo a je třeba v rámci zakořeněného rovnostářství svézt ho z hor do nížin nebo si dovolí popadat v takovém množství, že zvláště ve městech nevědí, co s ním. Respektive, co s ním vědí, protože s teorií jako národ problém nemáme, ale s činy už je to horší. Století nazpátek zůstal sníh prostě ležet. Nebyly technické prostředky na jeho odstranění, život se zastavil. Nyní prostředky jsou, tedy alespoň podle řečí, které se konspiračně vedou, ale sníh zůstává ležet.

Konkrétně takové Pardubice. Pokud zrovna nenapadne, můžete si ráno cestou od vlakového nádraží zalaškovat s minivozem technických služeb sbírajícím výplně odpadkových košů. Pokud ovšem napadne sníh, laškování odpadá. Není na něj místo. I řidič včas vyhodnotí terén, na který se raději nepouští. Ale chodec vybírající si svou dávku pohybu musí. A tak je možné spatřit zvláštní úkaz. Řadu lidí srovnanou do útvaru hada, kterak si razí cestu sněhovým přívalem od nádraží do centra. Copak asi v té chvíli dělají zástupci technických služeb či jejich dohled na radnici? Radují se společně nad splněním úkolu dostat lidí do aut a autobusů?  

Ale pozor, ta pravá zábava začíná až odpoledne! Sníh totiž na chodnících leží dál. Jen se z něj postupně stává čím dál rozbředlejší hmota s úžasnou vlastností bránit v rychlejším pohybu vpřed. Poučení poutníci už vědí, že situace se v Pardubicích zlepší vždy až s oblevou. Ti ostatní se diví. Je proto na čase jim ozřejmit, že město pod sněhem není náhodnou svévolí počasí, ale naplánovanou akcí vzešlou z milionových dotací na podporu turistického ruchu. Pokud vám logika nedovolí tento argument přijmout, vězte, že je stejně smysluplný, jako slogan, že od listopadu opět bije centru Pardubic srdce. Není to ale srdce, co tluče, ale zdravý rozum, který by rád ven z vězení stranických legitimací. 

Reklama

Možná je čas zavést novou tradici. A protože svést všechen sníh před radnici by bylo náročné, nabízí se mnohem zábavnější varianta naznačená již v titulku. Třeba dobře mířená rána sněhovou koulí svede více, než rozmary počasí. Ale stejně je škoda, že komunální volby nebývají v zimě. To by chodníky vypadaly dozajista jinak.