Reklama
 
Blog | Petr Balada

Zápisky z festivalu: Sázavafest (1.část)

Může si velký festival dovolit nemít hlavní hvězdu? Nebo je právě tím největším uměním sestavit vyrovnaný hudební program, kde nikdo netrčí? A je Sázavafest dobrý či špatný festival? Měli jste se kde umýt, když vám bylo deset?

Možná to byl tak trochu masochismus. Po loňském průseru, kdy z festivalového zázemí fungovaly pouze motory nespočtu čtyřkolek prohánějících se areálem, by se na místo činu vypravil leda blázen. A že nás bylo nakonec něco kolem dvanácti tisíc, se dá považovat za menší zázrak. Nebo taky za docela slušně obsazený psychiatrický ústav.

Pod jiným úhlem pohledu je ten počet návštěvníků možné označit také za velmi dobrý volební výsledek strany ředitele festivalu pana Pavla Kloupara. Z jeho slibovací taktiky by se mohli i politici učit. Jen musí nejdříve rozehnat ten prach, co se mu usadil před ústy.

Například výborná odpověď na otázku po počtu minule nedostatkových stánků s pivem a mobilních toalet: „Pokusíme se, aby letos bylo spokojeno více jak 85 % návštěvníků,“ z on line rozhovoru pro topzine.cz, by se mohla použít jako slogan na billboardy pro příští ročník, a to hned vedle fotky se skromně se choulícíma, a nejspíše snad jen náhodou zapomenutýma, sedmi toi toikama vedle hlavního pódia s kapacitou deseti tisíc lidí. Druhé největší pódium pak kolem sebe pro jistotu nemělo žádné.

Reklama

A protože je pan ředitel velmi zdatný mluvka, připojil ke své odpovědi ještě dovětek o tom, že neví, kolik přesně mobilních toalet bude, protože to číslo zná pouze jejich dodavatel. Nejspíše tak onen dodavatel jen vyplnil přání organizátora, které mohlo být ve znění: „Jo, a přivezte taky pár toi toiek.“ Inu, stalo se. Pár jich skutečně bylo.

Velmi oblíbeným tématem byla i letos situace ve stanovém městečku. Jediné zlepšení spočívající v roztažení vymezeného prostoru na bezmála kilometrovou délku (tedy i do nesvažujícího se prostoru) vzalo za své v okamžiku, kdy se mycí koryto a čtyři sprchy se studenou vodou našly pouze na jednom konci tohoto městečka. Mohli jste si tak vybrat, zda budete blíže vstupu do festivalovému areálu nebo blíže čistotě. Možnost volby ovšem padla v okamžiku, kdy jste situaci okolo hygienických možností zjistili až druhý den ráno. A mimochodem pitnou vodu našli úplně první stánkaři, takže na stanaře nezbyla.

Než ovšem návštěvník dorazil do stanového městečka, musel se nejprve dopravit do Kácova, hostitelského to města Sázavafestu. I při této fázi výletu bylo veselo. Zejména v Kolíně. Konkrétně ve čtvrtek u spoje s časem odjezdu 10:52. Před překvapené cestující předjel jediný motorový vůz. Nastal boj o místa. A když se vůz naplnil, čímž zároveň pokořil rekord v množství přepravovaných osob, zjistilo se, že na peróně zůstaly stále ještě zhruba dvě desítky lidí.

Do dobytčáku tak vstrčil hlavu úderník v modré uniformě a pravil cosi o nutnosti výstupu, neboť se bude připojovat ještě jeden vůz. Ti, kteří nejsou detailně seznámeni s fungováním Českých drah skutečně vystoupili. Pár minut se nedělo nic. Druhý vůz zřejmě nebyl v přeplněném depu nalezen. Následně tak byli vystoupivší vyzváni, aby si zase nastoupili. A co se nestalo? Na peróně i po tomto cvičení stále zůstávaly stát ony dvě desítky lidí. S tím si ani moudrý muž s terčíkem nevěděl rady. Udělal tedy to jediné, co mu dělá potěšení – odmával odjezd. Však přeci za hodinu a půl jede další spoj.

…pokračování plné chvály (jak jinak) příště …