Reklama
 
Blog | Petr Balada

Z bláta do Loužka

Je pochopitelné, když se o všemožných aspektech veřejného života a celospolečenského prostoru vyjadřují například senátoři či prezident. A to i v případě, kdy jejich znalosti jsou, pan prezident promine, mírně řečeno povrchní. Jejich deformovaná profese politika je k tomu ponouká, pobízí, předurčuje. My ostatní se pak alespoň můžeme pobavit například nad senátorskou definicí lesa. Existuje však skupina "vyjadřovačů", u kterých není jasné, proč se vlastně k danému tématu vyjadřují.

Páteční Lidové noviny v rubrice Úhel pohledu otiskly článek, jehož autorem je Marek Loužek, ekonom a politolog. Obsahem však překvapivě byla ekologie. Konkrétně nakládání s odpady. Už jenom nadpis: Recyklace je modla. Nevěřme jí! pak sliboval nevšední zážitek, který se při čtení skutečně dostavil. Po tak naléhavém přesvědčovacím titulku by logicky měly přijít podpůrné argumenty a nevyvratitelná fakta ospravedlňující onu výzvu po recyklačním ateizmu. Nepřišly. Místo sebe poslaly několik vět pozvolna gradujících do smíchu na čtenářově tváři. Jasným favoritem, je odstavec, z kterého si dovoluji nabídnout následující výňatek:

Fráze "šetřeme papírem, chraňme naše lesy" je nesmyslná. Lesy se vysazují právě proto, aby se měl z čeho vyrábět papír. Čím bude větší poptávka po papíru, tím bude na světě více lesů, a nikoli méně. … 

 Myslím, že pro trojici senátorů definující les, je tato ukázka jasným signálem, koho přibrat do svého odborného týmu. Jenom se budou muset společně dohodnout, jestli novou výsadbou budou na Šumavě obnovovat národní park nebo zvedat akcie papírenskému průmyslu. Pro nás ostatní, kteří by rádi, aby se zalesnilo ještě daleko větší procento vezdejší plochy, to znamená jediné – kupovat daleko více papírenských výrobků. Od novin po toaletní papír. Ale pozor! V žádném případě to nesmí být papír recyklovaný, protože v tom případě by celá akce pozbyla smyslu. A abychom si jistotu obnovy lesů pojistili, nebylo by od věci začít také ve velkém zkupovat zápalky.

Reklama

Marek Loužek svůj text po několika dalších převratných zjištěních zakončuje následovně: 

Zpochybňovat recyklaci je dnes téměř kacířství. Přesto to má hluboký smysl.

Je škoda, že to tento jeho článek tak hluboce popřel.