Reklama
 
Blog | Petr Balada

Souboj duchů

K pivu jsem se dostával poměrně dlouho a oklikou. Ještě za dob studií na gymnáziu jsem byl vášnivým konzumentem vína. Záměrně uvádím konzumentem, protože na znalce nebo snad milovníka jsem toho vypil příliš málo v příliš velkých dávkách.

Postupem času červené vystřídalo bílé, aby se poté z vína stalo pivo. Netvrdím, že za tím stál vylepšený biblický trik, ale zázrak to byl. Tedy hlavně finanční.

Aby si člověk pivo vychutnal, jsou k tomu zapotřebí dvě věci. Dobrá hospoda a dobrá parta. Nikdy jsem si nemyslel, že s tím prvním budou takové potíže. Neboť najít přívětivou hospodu je stejně obtížné jako najít moudrého politika. A že už se právě o to pokoušelo v hospodách (ne)voličů! Pokud se projdete jakýmkoliv městem, narazíte povětšinou na spoustu restaurací, barů, vináren, kaváren, cukráren, heren, rychlohamburgřích vejvařoven. Hledání hospody s přátelskou atmosférou, domovským pocitem a dobrým utopencem případně preclíkem začíná být stejně nejistým podnikem jako chov drůbeže v okolí Ústí nad Orlicí.

O to větší radost mám z toho, že jsem jednu takovou objevil a už třetím rokem do ní se svými přáteli a známými rád zajdu. Nejsme sami. Za tu dobu jsme se "seznámili" se všemi stálými hosty a přivedli nové. Známe, respektujeme a dodržujeme zasedací pořádek, kamarádíme se s obsluhou. A i když by se mohlo zdát, že po těch už téměř stovkách návštěv to musí být nuda, opak je pravdou. Každé posezení je jiné. Od složení hostů, pobíhajících psů, hustoty cigaretového kouře až po nečekané události typu – utopenci nejsou. Zkrátka tu vládne dobrý hospodský duch, který dokáže i z původních odpůrců podniku udělat po jednom zavítání své přívržence. Podobnou schopnost by jistě uvítal i radarový vládní zmocněnec Klvaňa, ale ta se, bohudík, nedá uměle vytvořit.

Reklama

Poslední dobou však naši hospodu postihují události, které jakoby se snažily ducha vyhnat. Staré plakáty nahradily podivné obrazy, objevily se hrací automaty a nevyužívaný sklad byl proměněn v kuchyň, která by měla v brzké době hosty zásobovat pizzou. Nedošlo ke změně majitele a nejspíš za tím nebude ani populární teorie týkající se jeho nedávné svatby. Důvod je prostý. Nemusí se nám líbit, nemusíme s ním souhlasit, ale to je tak všechno, co s ním můžeme udělat. S hospodským duchem se začal přetahovat duch tržního hospodářství. A ačkoliv většině z nás tržní hospodářství v běžném životě vyhovuje, v tomto konkrétním případě se stavíme za hospodského ducha. Jen velmi neradi bychom totiž hledali nové útočiště. Duchu pardubické Ponorky, jsme s tebou!