Reklama
 
Blog | Petr Balada

‚Nikdy bych neřekl, že nejsem nekompetentní‘

Dnes byla prezidentem republiky jmenována nová vláda. Vláda, o jejímž složení stále panují pochybnosti. Týkají se genderového složení, zastoupení jednotlivých politických stran i samotných ministrů. Šanci některé tyto pochybnosti vyvrátit jsme poskytli přímo jednomu z členů vlády. Tak vnikl následující rozhovor s novým průměrným ministrem.

Gratuluji k vašemu jmenování a hned na úvod dovolte otázku, která se týká složení nové vlády. Proč v ní nejsou zastoupeny ženy? Nebude vám při jednáních chybět jejich věcnost?

Nevím, kde se vzal onen vámi citovaný mýtus o věcnosti ve spojení s ženami. Jedině, že by se jednalo spíše o věčnost, nebo-li, o jejich věčné zapomínání čehokoliv kdekoliv. Ale to už jsme na poli slovních hříček a od toho tu naše vláda rozhodně není. My jsme především vláda rozpočtové odpovědnosti.

Přece jenom si ještě neodpustím – nemyslíte si, že platí argument, když vstoupí žena, stává se i politické prostředí kulturnějším?

Reklama

Pokud za kulturu považujete přemisťování nábytku a rozmisťování rozličných bytových doplňků, pak ano. A jestli dovolíte, zakončil bych toto téma malou hádankou: Jak se zachová žena, pokud se má rozhodnout mezi botami či kabelkou z výprodeje a šetřením? Koupí boty a řekne, že ušetřila, protože byly z výprodeje. A to nepokládám za příklad chování rozpočtové odpovědnosti.

Původně jste byl kandidátem na jiné ministerstvo. Nebojíte se, že na vaše současné působiště nebudete odborně stačit? Pokud vím, vystudoval jste úplně odlišný obor?

Pakliže bych měl řídit ministerstvo podle vystudovaného oboru, muselo by se nejdříve takové založit. Přiznávám, že tomu falešnému humbuku okolo kompetentnosti některých ministrů nerozumím. Ministr je přeci od toho, aby celou tu agendu zaštítil. Má pod sebou desítky odborně zdatných náměstků. Proto, prosím, neberme jim práci.

Dobře, ale to jste mi neodpověděl. Vaše jméno bude přeci pod návrhy rozličných zákonů, necítíte tíhu zodpovědnosti za jejich odbornou způsobilost a správnost?

Když budu chtít pocítit nějakou tíhu, zajdu si do posilovny lehnout pod činku. I když v mém věku by mi i s ní museli pomoci náměstci. Ale já prostě odmítám takováto zjednodušení. Práce ministra přeci není pouze o odbornosti. Aktuálně je nejdůležitější rozpočtová kázeň. Ale, abych vám udělal radost, v této chvíli mi na pracovním stole leží odborná literatura a já z ní intenzivně studuji. To znamená, že bych nikdy neřekl, že nejsem nekompetentní. Ba naopak. Jsem připraven řídit jakékoliv ministerstvo a pomoci tím své zemi vyvést ji z rozpočtové krize.

Tak to vám moc děkujeme, pane ministře!