Reklama
 
Blog | Petr Balada

Mnoho povyku pro nic.

Připadá mi zvláštní kolik rámusu se vždy nadělá kolem obsazování ministerstev. Přitom je jasné, že ministr je spíše takový specializovaný manekýn.

Jeho rozhodnutí připravuje sorta nájemných náměstků a jejich úředníků a samozřejmě také úředníci úředníků. On už jen úhledně zabalen vyhlásí výsledek jejich snažení na kameru. Případný úspěch si připíše, neúspěch odnesou úředníci. Dokonce ani ministerský podpis příliš mnoho neznamená. Rozhodně není důvodem k odstoupení. Už jsme si pomalu zvykli, že ministrem podepsaná nevýhodná smlouva je špatnou prací úřednického aparátu a ne jeho samého. On přece parafoval pouze to, co mu připravili jiní. A ti jiní zároveň rozhodují také o tématu manekýnova přednesu. Podobně jako v novinách nastolují agendu. Proto je možné na výpady politiků vůči novinám ohledně promyšlených načasovaných kampaní odpovědět vcelku jednoduše. Noviny se zabývají touto záležitostí ze stejného důvodu, jako se třeba ministr zemědělství tak moc zajímá o lesy a tak málo například o chov koní.

Odpovědnost politika je vůbec věc zapeklitá a občas trochu připomíná neposkvrněné početí diktované volebním rytmem. Číst rozhovory s manekýnem, ale i s řadovým politickým přicmrndávačem, mimo volební kampaň, je skvělá adrenalinová jízda. Tolik slov a tak málo myšlenek. K dokonalosti k tomu chybí už jenom položit zásadní otázku – Jak se máte? V případě politika je totiž předem jakákoliv odpověď špatná.

S každým dalším průšvihem zvoleného zástupce se těším, kdy konečně někoho napadne položit tu správnou otázku. Ale zřejmě vyhledávám špatné mediální infotainmenty. A tak se asi nikdy nedozvím reakci na otázku: Myslíte si, že vám voliči dali své hlasy proto….(a teď už můžeme jenom libovolně dosazovat)…, abyste beztrestně porušoval dopravní předpisy, abyste využíval státních prostředků pro soukromé účely,…? A našla by se i moc hezká speciálně upravená otázka pro Prahu 5 ….Myslíte si, že voliči vám nedali své hlasy proto, abyste se následně stal jejich starostou? No a pokud by náhodou potrefený pravil, že voliči volí především stranu, navrhuji logický krok – zrušit kandidátky.

Reklama

Politika je věc vskutku záludná. Při jejím sledování nás jenom může těšit, že přitom sice můžeme i zblbnout, ale už nikoliv zhloupnout, protože tak chytré politiky přece jenom ještě pořád nemáme. Uvidíme po volbách …