Reklama
 
Blog | Petr Balada

Když dva dělají totéž

Média a politika jsou jako dvě spojité nádoby. I když výstižnější by bylo označit je za nádoby propojené. Politici potřebují média, aby prezentovali své jinak neviditelné činy či názory a média potřebují politiky, aby měla klid na práci. V jednom se však přeci jenom liší. Ve zvládnutí a využití self promotion.

U politiky je sebeprezentace formou pochvalných inzerátů tak trochu sebevražednou misí. Co tato forma zviditelnění říká o svém zadavateli? Že není schopen přímé komunikace s voliči. Že politiku považuje jen za trh s hlasy, které je třeba získat stejným způsobem jako spotřebitele na nový výrobek. Že nevěří svým voličům, zda správně pochopili, jak prospěšné věci pro ně dělá. Že se obává, zda voliči postřehli, že pro ně vůbec něco dělá.

Ovšem zatímco u běžné inzerce je její dopad alespoň přibližně ověřitelný, politická samochvála je výstřelem slepého náboje na terč, jehož existence je přiznáním vlastní viny. Je směšné s jakým potrefeným rámusem se nyní opozice ohradila proti zneužití peněz daňových poplatníků, když v minulosti činila to samé. Místo vytváření přebytečného hluku přitom mohla připravit protiúder. Uzmout trochu peněz ze zbytečné předvolební kampaně a zaplnit tisk vlastními inzeráty například s nadpisem: Díky nám této vládě neprošlo … Otázkou ovšem je, jestli by nezůstalo pouze u teček.

Stejně zbytečné se na první pohled zdá i self promotion jednotlivých televizí, zvláště pokud běží na jejich obrazovkách. Těžko by totiž o sobě tvrdily, že jsou nejhorší – to si o nich myslí pouze jejich pravidelní diváci. Každá televize tak například každou chvíli natáčí nové nejlepší seriály. U většiny z nich se ovšem nakonec ukáže, že ta čerstvost je jenom narafičená. 

Příkladem budiž Kriminálka Anděl označovaná za nový původní seriál. My, co jsme sledovali před několika týdny na Markýze Město stínů, však víme své. Jistě, Nova nepokrytě oznámila, že na výrobě seriálu spolupracovala se slovenským štábem, ale ve výsledku to vypadá spíše na velmi úzkou kooperaci, než na pouhou bratrskou výpomoc. Už znělka vizuálně hodně odkazuje na Město stínů a stejně je sestaven i tým kriminalistů včetně příbuzenského svazku nováčka s koronerem. Jako kdyby místo Kriminálky Miami vznikl remake Kriminálky Las Vegas. K dokonalému překrytí už Andělovi chybí jenom těžce nemocná matka onoho nováčka (David Švehlík) a postava přítelkyně, která jeho práci nevydýchá. Snad alespoň případy zůstanou jiné.

Reklama

Média a politika mají opravdu hodně společného. Tím nejkřiklavějším důkazem budiž fakt, že málokdy přijdou s něčím opravdu novým.