Reklama
 
Blog | Petr Balada

Kdo koho chytá?

Intermediální agenda bývá synonymem významnosti a úspěšnosti původního zdroje. Kdo z novinářů by ostatně neměl radost, že jeho zprávu citují ostatní média. Tedy pokud (samozřejmě omylem) nezapomenou zdroj uvést. Jsou ovšem informace, které slouží spíše k autorově dehonestaci, a to pak má teprve konkurence žně! Aktuální ukázkou může být role Lidových novin v kauze Bursík vs. Dobrovský, na kterou upozornil Respekt.

V článku nazvaném Překvapení v kauze Bursík přichází Respekt s domněnkou, že LN podle všeho vědomě přijaly roli lobbistického nosiče, když své materiály opřely o hlouběji neprověřené důkazy. Slovo hlouběji zde přitom sehrává roli chytré horákyně. Nabízí existenci logické spojnice mezi vůbec neprověřovaly a hlouběji neprověřovaly. Pokud přijmeme první tezi, bylo by to na daleko ostřejší článek. Zvláště v souvislosti otevřené diskuse o úrovni studijních oborů žurnalistiky na vysokých školách. Jestliže platí druhá varianta, neměl o tom Respekt psát raději vůbec. Nebo snad platí, že za všemi zprávami postavenými na informacích od poslanců nepřejících si uvést jméno či od dobře obeznámených kuloárových zdrojů jsou hodiny a dny ověřování?

Ostatně, stačí další citace ze zmiňovaného článku: Podle informací Respektu jim (novinářům LN) vyjádření Dobrovského přeposlal výkonný ředitel LN Dalibor Balšínek s tím, ať o Bursíkovi napíší kritický článek. Vzhledem k podstatě sporu o angažmá Bursíka v Czech Coalu, který je ovlivněn neexistencí konkrétních důkazů, bych za touto citací čekal fotokopii onoho přeposlaného vyjádření s vyditelnou adresou odesilatele. Leč nestalo se. Nejspíše bude důvodem strach zdroje o práci. Nebo, že by se jednalo o výstřel naslepo? Ale to se až příliš blíží záměrnému očernění protivníka a podstata textu Překvapení v kauze Bursík by pak spočívala ve známem: Zloděj volá, chyťte zloděje. A to přece seriózní tisk nemá zapotřebí.

LN takovým tiskem také kdysi byly. Za ztrátu serióznosti přitom nemůže pouze jejich role v předcházejícím případu. Stačí si například pročíst materiály uveřejněné 4. února ke kauze vymahačů pohledávek ČEZu, aby bylo jasné, že jde o dlouhodobější záležitost. Působí totiž přímo omluvným dojmem a nenechávají na pochybách, na čí stranu se noviny staví. Hlavní avízo ČEZ přiznal přehmaty, komando ale neruší je doplněno o Firma vinou černých odběrů přišla o půl miliardy. Samotné texty uvozují titulky jako ČEZ není sám. Komanda vymahačů má PRE i E.ON, dále Proud kradou tisíce domácností a konečně Neučíme, jak střílet zloděje proudu. No, řekněte, neměli by být ti vymahači nakonec povýšeni na skutečné policejní komando? Lidé, na které vybafli nejspíše nesouhlasí. Ti ovšem prostor k vyjádření nedostali (v Hospodářských novinách ano). Jestlipak se dočkáme podobně laděných článků o extremistické domobraně? Nesnaží se snad také ušetřit policistům práci?

Reklama

Co ale vlastně chtít od novin, které v tom samém vydání už na čtvrté straně nabízejí čtenářům text Medvědi mají opět čas páření? Snad jen, aby jejich ambicí nebylo celoročně pokrýt rozmnožovací cykly u jednotlivých druhů zvířat. Samozřejmě se nabízí také požadavek objektivity, ale té čtením pouze jedněch novin v České republice prozatím stejně nedosáhnete. A začít od páření může být vcelku symbolický start jakékoliv nápravy.