Reklama
 
Blog | Petr Balada

Harry Mike Potter

Film má tu úžasnou vlastnost, že může způsobit artrózu (dostane vás do kolen) nebo průjem (dostane vás do kolen), aniž by k tomu potřeboval lékařské vzdělání. Což jenom potvrzuje fakt, že se kolem filmu motá spousta filmových ne(do)vzdělanců.

Spíše výjimečně se mi podaří navštívit dvě filmová představení v jednom týdnu a už opravdu výjimečně se jedná o tak protichůdná díla jako je nový Tarantino a nový Harry Potter. Důvodů proč oba snímky navštívit se našlo dostatečné množství. Od protichůdných reakcí na Auto zabiják až po prostou zvědavost na Davida Yatese v roli nového režiséra bradavických potemnělých humoresek.

Spokojený (a nerad) jsem odcházel pouze po jednom z nich. A dokonce mi pak ještě zhruba půlhodiny vydržel usměvavý výraz idiota ve tváři. Tarantino je prostě Tarantino. Ano, je ukecanější, než obvykle, ale kéž by podobným způsobem byla ukecaná alespoň polovina zámořské filmové produkce. A když přijde na akci, nezbývá, než konstatovat, že Tarantino je blázen. Závěrečná silniční soutěž o získání, co největšího počtu bodů, má perfektní rytmus i načasování stejně jako přímočaré vyústění. Navíc za doprovodu soundtracku, který jako samostatná jednotka možná nenadchne tolik jako třeba u Pulp Fiction, ale v doprovodu s obrazem funguje jak Hřebejk s Jarchovským nebo duo Svěrák (nehodící si škrtněte).

A co na to Harry Potter? Možná by bylo tentokrát lepší, kdyby mlčel. Tedy alespoň polovinu svého času ve filmu. Poprvé se totiž zřetelně projevila potíž s převodem knižní předlohy. Hodně se vysvětluje, hodně se popisuje a hodně se divíte, kolik postav se může prohánět po plátně, aniž by bylo jasné odkud a proč se tam vůbec vzaly. Začátek příjemně navnadí, prostředek uspává a konec přináší zklamání z velkohubě avízované závěrečné bitvy. Co však potěší je technická stránka filmu. Bradavice nabobtnaly aniž by ztratily smysl pro detail a také většina triků ubezpečuje, že rozpočet filmu nebyl vytunelován. Mám trochu strach o další zfilmovaný díl pod taktovkou stejného režiséra, ale je možné, že tohle byla jenom taková zkouška důvěry a my se dočkáme návratu nálady třetího pokračování.

Reklama

Abych přežil Harryho, představoval jsem si, kterak se Bradavicemi prohání kaskadér Mike a musím říct, že film se mi tím hodně vylepšil, což mě přivedlo k otázce nad výběrem režisérů pro čarodějnou ságu. Jak by asi vypadalo pokračování natočené Tarantinem, Lynchem, von Trierem? No, možná by pro začátek stačil i David Fincher.