Reklama
 
Blog | Petr Balada

Dobře promyšlený grant?

Je zpráva o tom, že Češi vyvíjejí 3D model člověka pro crashtesty dobrou zprávou (zde)? Ano, ale jenom do chvíle, než se čtenář dozví, že vědci ze Západočeské univerzity v Plzni na tento svůj výzkum dostali od státu desetimilionový grant. Výsledky totiž primárně budou sloužit automobilovému průmyslu, který by si, při veškeré úctě, mohl tento projekt financovat sám. Důvodem k tomuto závěru přitom není pouze objem financí, kterým vládne, ale především fakt, že stát podobný výzkum už provádí a z tohoto pohledu, je tato jeho podpora další ukázkou nesystémového utrácení peněz.

Záměr zjistit za použití 3D technologie, jak se při nárazu během automobilové nehody zachová rozličný typ tělesné konstrukce, zní chvályhodně. Počet mrtvých na silnici za minulý rok dosáhl číslovky 753. Za první půlrok letopočtu 2011 je to 319 osob. Každý život, který se tímto výzkumem zachrání, je bezpochyby cenný. Proč by tedy stát neměl vědce podpořit? Protože v České republice stále platí, že při úmrtí účastníka dopravní nehody by u něj vždy měla být nařízena soudní pitva pro zjištění stop na těle oběti.

Nakolik to může vyznívat cynicky, součet výše uvedených obětí, poskytuje velmi reprezentativní vzorek osob malých i velkých, tlustých i hubených. A to mluvíme pouze o číslech za osmnáct měsíců. Co se tedy děje s výsledky těchto pitev? Jsou dále souhrnně zpracovávány nebo leží kdesi zarchivované ve spisech?

Na začátku března letošního roku proběhla médii zpráva, že policie nemá na pitvy peníze (např. zde). Z toho důvodu měly být nařizovány v omezeném množství i u smrtelných dopravních nehod. Proč oněch deset miliónů není směřováno právě sem? Nebo snad zainteresovaným osobám nevadí, že díky státním penězům budeme za pár let sledovat reklamu, kde bude užití 3D modelu při crashtestech jen marketingovou vábničkou jednotlivých automobilek? 

Reklama